rhizartróza

hypermlbilita
autorka Julie Růžičková

DEJ SI NOHU ZA HLAVU II

A nebo radši ne…

V první části „Dej si nohu za hlavu“ jsme mluvili o hypermobilitě, o tom, jaký vliv má změna produkce různých druhů kolagenu na kvalitu vaziva, a jaké potíže může uvolněné vazivo přinášet.

 Dnes zaměříme pozornost na jeden konkrétní kloub, který bývá často postižen takzvanou „rhizartrózou“. Samotný název napovídá, že se jedná o nějaký druh artrózy, neboli degenerativního postižení kloubu.  „Rhiza“ znamená „kořen“ (například mykorhiza označuje symbiotické soužití hub a kořenů vyšších rostlin, což je podobně fascinující, jako fungování lidského těla :-)).

Rhizartróza je tedy artróza kořenového kloubu place, pro latiny znalé carpometacarpálního kloubu (CMC). Nestabilitu kořenového kloubu palce při úchopu si můžete prohlédnout na obrázku zde:

1) červená linka označuje CMC kořenový kloub place ruky, 2) zelená linka označuje nestabilní MCP (metacarpophalangeální) kloub palce ruky, oba klouby mohou být postiženy artrózou

Není divu, že když je kořenový kloub ruky celý život zatěžován v podobně nepřirozeném nastavení, může často již kolem 50. roku věku dojít k opotřebení chrupavky kloubu, otoku, nočním bolestem, ranní ztuhlosti a ztrátě schopnosti kvalitního úchopu při denních činnostech.

 

 

Lékaři mohou ve fázi aktivní artrózy nabídnout obstřiky, léky tlumící bolest a v indikovaných případech také operaci. Velkou pomoc může přinést tejpování, rehabilitace a individuálně zhotovené dlahy, které klouby place udrží v ideálnějším nastavení, než jaké vidíme na první fotce.

 

Jak ale můžeme my, při skupinových cvičeních, přispět k prevenci rhizartrózy nebo k udržení stabilizovaného stavu kloubů palce a snížení bolestí? 

Například využitím následujících technik:

1) nácvik šetrné trakce kloubu (jemný tah za kloub, který uvolní kloubní štěrbinu)

2) nácvik úchopu předmětů s centrovaným nastavením kloubů (viz obrázek 1)

3) specializované cvičení pro stabilizaci CMC a MCP kloubů

4) důsledné nastavení ruky při opěrných pozicích (například v józe ruka v pozici adhomukhasvanasana s dostatečným roztažením prstů viz obrázek 2)

 

obrázek 1
obrázek 2
Přejeme Vám hodně zdaru! 🙂