Hypermobilita kloubů

hypermobilita
Dej si nohu za hlavu!

autorka Mgr. Julie Růžičková

Aneb proč věnovat pozornost hypermobilitě dědečků a zejména babiček?

Pro odpověď na naši otázku se podíváme blíže na to, co zmíněná hypermobilita je.

Mnoho z vás by dokázalo správně poznamenat, že se jedná o zvýšenou pohyblivost kloubů.

Někteří by ještě dodali, že nadměrně pohyblivý může být jeden kloub (třeba po úrazu, kterým se v okolí kloubu přetrhají stabilizační vazy), nebo jich může být více. Pokud se setkáme s velkým množstvím nestabilních kloubů u jinak zdravého jedince, bude mít s největší pravděpodobností tzv. konstituční hypermobilitu.

Konstituční hypermobilita je podmíněná geneticky a v naší populaci (zejména pak v Asii) se postupně rozšiřuje… ale co ty geny pro hypermobilitu vlastně kódují? Co má takový hypermobilní člověk v těle jinak než všichni ostatní?

Nadměrná protažlivost vaziva je daná poruchou tvorby kolagenu I typu, což jsou tuhá a pevná vazivová vlákna.

Projevy konstituční hypermobility tedy můžeme najít všude, kde v těle najdeme kolagen. Hypermobilní lidé mají změněné nejen mechanické vlastnosti šlach, vazů a kloubních pouzder, ale často také sníženou pevnost stěn cév a dalších podpůrných tkání (60% hypermobilních žen a 20% hypermobilních mužů). Mezi hypermobilními tedy můžeme najít také ženy, které trpí inkontinencí, migrénami, poruchami zažívání nebo hojení tkání…

V seniorském věku patří mezi nejčastější důsledky hypermobility artróza neboli rozvoj degenerativních změn v kloubech. Může vzniknout díky nerovnoměrnému opotřebení kloubů, které během života nebyly vazivem a kloubním pouzdrem dostatečně stabilizovány. 

Tam, kde jsou volné vazy, se ale stabilizační funkce mohou chopit svaly a i hypermobilní člověk může žít aktivní život bez bolesti a nadměrného opotřebování pohybového aparátu.

Jak ale na to? Co a jakým způsobem by mohl hypermobilní jedinec cvičit, aby bylo jeho tělo v maximální pohodě až do vysokého věku? Jaká může dodržovat režimová opatření a jak si pomoci při bolestech? A co má s tím vším společného magické slovo „propriocepce“?

Přijďte si poslechnout víc na prvním víkendu našeho kurzu Zdravotní tělesná výchova pro seniory, který se koná už 22. – 24. října 2021 🙂