Čchi-kung cviky video

Je možné se naučit cvičit podle online kurzu nebo videa?

OBSAH ČLÁNKU

Kouzlo
čchi-kungu

Čchi-kung (přepisem pinyin qigong, čtěte čí-kung), cvičení pro pěstování energie čchi.
Popularita tohoto cvičení roste pro jeho komplexní účinky na tělo i mysl a pro jeho neinvazivní povahu, která přes svou jemnost působí někdy až zázračně účinně.

Čchi-kung mohou v různých formách cvičit i fyzicky nezdatní jedinci, cvičení může být také extrémně náročné, pokud si zvolíte takovou formu. 

Poud chcete se cvičením začít, doporučujeme pozvolný začátek, abyste se naučili při cvičení používat vnímavost k pocitu a nastavení těla a správný dech. Neúsilnost při cvičení je základním nastavením těla a mysli pro to, aby se mohly dít vnitřní harmonizující a korektivní procesy.

Účinek cvičení čchi-kung

Cvičení čchi-kung může mít mnoho prospěšných účinků pro vaše fyzické i duševní zdraví:

  1. Zlepšení flexibility a posílení svalů: Čchi-kung cviky mohou pomoci zlepšit vaši flexibilitu, uvolnit napětí v těle a posílit svaly.
  2. Podpora energetické rovnováhy: Pravidelné praktikování čchi-kung může pomoci vyvážit vaši energii, zlepšit tok životní energie a podpořit celkovou vitalitu.
  3. Zklidnění mysli: Díky důrazu na správné dýchání a pohyby spojené s meditativními technikami může čchi-kung pomoci uklidnit mysl a snížit úzkost a stres.
  4. Posílení imunitního systému: Regulérní cvičení čchi-kung může posílit imunitní systém a pomoci vám zůstat zdravější a odolnější vůči různým nemocem.
  5. Zlepšení celkového pocitu: Praktikování čchi-kung může přinést celkové zlepšení tělesného zdraví, emocionální stability a duševní pohody.

Učit se podle videa může mít i své výhody

Instruktážní video čchi-kung může být užitečné pro pravidelné cvičení z několika důvodů:

  1. Vizuální a auditivní aspekt při učení: Video vám poskytne vizuální návod, jak cviky čchi-kung správně provádět. Pokud lektor doprovází cviky hlasem, může být auditivní složka předání příjemným vodítkem při cvičení.
  2. Návod kdekoliv, kdykoliv: Můžete cvičit jak doma, tak kdekoli s připojením k internetu, což vám umožní pružně přizpůsobit svůj tréninkový režim. Časová flexibilita je velký bonus. Dojíždět na kurzy stojí někdy víc času, než si můžete dovolit.
  3. Opakování, opakování a opakování: S instruktážním videem můžete cviky opakovat a postupně a podle svého tempa se v nich zdokonalovat. Můžete cvičit častěji než kdybyste museli na lekce dojíždět.
  4. Motivace a inspirace: Videa mohou být motivující a inspirovat vás k pravidelnému cvičení čchi-kung, což může vést k lepšímu vyladění v životě a zlepšení zdraví.
  5. Variabilita cvičení: Díky různým video návodům můžete zkoušet různé styly čchi-kung a najít ten, který Vám nejlépe vyhovuje.
  6. Volba lektora: Ať bydlíte kdekoli, můžete si vybrat lektora tak, aby Vám vyhovoval jeho způsob cvičení a předání, nemusíte spoléhat na toho, kdo je dostupný lokálně pro prezenční lekce.

Pokud se potřebujete nebo chcete ujistit, že cvičení provádíte správně, je vhodné se obrátit na lektora kurzu pro prezenční nebo online konzultaci nebo cvičení zkonzultovat s certifikovaným instruktorem byť jiného stylu čchi-kungu – měl by být schopen kvalitu cvičení posoudit a dát dobrou radu.

Máte chuť začít cvičit hned?

Máme pro Vás základní úvodní kurz se skvělým lektorem Václavem Lukešem.
Proč je důležité dobře začít? Tělo ve cvičení potřebuje najít správné pohybové vzorce, propojit se vevnitř a najít dobrou oporu v zemi. Bez základů může být cvičení čchi-kungu jen mácháním rukama, byť možná s dobrým záměrem.

Když už ale cvičení věnujete čas, dělejte ho dobře. Utište mysl, najděte porozumění pro ladění při cvičení a srovnejte si tělo. Václav Lukeš má ve svém cvičení hlubinu porozumění jako málokdo. Svým nastavením těla a pocitu pomůže najít to správné ladění i Vám.

Kurz je komplexní, obsahuje teorii, průpravné základy praxe i samotné sestavy pro cvičení, harmonizační sestavu pěti elementů a mnoho dalšího. Přečtěte si o kurzu více: 

Samozřejmé rady pro začátečníky

Pokud se cvičením začínáte, je důležité si uvědomit, že jako každé cvičení a dovednost, čchi-kung vyžaduje čas, trpělivost a praxi. Dopřejte si klid, poslouchejte své tělo, respektujte svá eventuální fyzická omezení a přizpůsobte cviky svým individuálním potřebám. Obecným tradičním pravidlem pro cvičení čchi-kung je pravidlo 70-ti procent. Tedy nikdy do cvičení nevkládáme více než 70% snahy a úsilí. Cvičit chceme v mezích bezpečného, klidného pocitu. Opouštět zónu komfortu, pokud je to vůbec potřeba, si můžeme dovolit až tehdy, když jsme v dobrém kontaktu s vlastním tělem a cvikům rozumíme.
K pravidlu 70% mám potřebu ze zkušenosti podotknout, že pro většinu výkonnostně založených lidí se zvýšenou mírou nároku na sebe sama, kdy 100% znamená 150, je vhodné míru úsilí snížit třeba na 40-50% 🙂 Uvolnit se při cvičení neznamená flákat se.
Pamatujte, že pravidelnost, trpělivost a otevřenost jsou klíčové. Ideální je kombinovat online zdroje s osobní instrukcí od certifikovaného instruktora, který vám může poskytnout zpětnou vazbu a korekce pro dosažení optimálního prospěchu ze cvičení.



Jak často cvičit?

Pravidelnost je základ úspěchu.

Aniž byste si na sebe šili bič z nutnosti cvičit denně a pak se cítili špatně, protože to nejste schopni dodržet, dejte si cvičení do programu dne jako něco stejně samozřejmého jako čištění zubů nebo dopolední kafe (nebo cokoli bez čeho je den ne úplně myslitelný). Pokud je denní cvičení moc, najděte si v programu čas na cvičení 3x týdně. Raději kratší čas, ale častěji. Rozhodně lepší, než 1x týdně delší čas. Opravdu.

Oblečení a prostředí

Cvičit můžete v jakémkoli oděvu, který Vás neomezuje v pohybu. Měli byste se cítit příjemně. 

A místo na cvičení? Prostor na širší úkrok a rozpažení paží. Klidné místo potěší, ale nenechte se limitovat.

Cvičit venku je bonus, vevnitř se dá vyvětrat. Pečujte o čerstvý vzduch, tělo se přirozeně bude ochotnější nadechnout.

Nenáročnost na prostor, podmínky a oděv jsou jednou z nesporných výhod tohoto cvičení. 

Na závěr jednu velmi velmi častou otázku:

Pomůže čchi-kung pro lepší spánek?

Ano. Protože čchi-kung zklidňuje mysl a ladí tělo, může být užitečným nástrojem pro zlepšení kvality spánku. Praktikování čchi-kungu před spaním může pomoci uklidnit mysl, uvolnit tělo a připravit se na klidný a odpočinkový spánek. Několik důvodů, jak může čchi-kung přispět k lepšímu spánku:

  1. Stres a úzkost: Čchi-kung cvičení může pomoci snížit hladinu stresu a úzkosti, což může být příznivé pro zklidnění mysli a usnadnění usínání.
  2. Relaxace těla: Pomalé, plynulé pohyby čchi-kungu mohou uvolnit napětí v těle, což napomáhá relaxaci svalů a přípravě těla na odpočinkový spánek.
  3. Dýchání: Důraz na správné dýchání při cvičení čchi-kungu může pomoci zklidnit nervový systém a podpořit relaxaci, což může přispět k lepšímu spánku.
  4. Energetická rovnováha: Praktikování čchi-kungu může pomoci vyvážit vaši energii a podpořit harmonii těla a mysli, což může vést k lepším spánkovým vzorcům.

Přestože reakce na cvičení může být individuální, mnoho lidí nachází čchi-kung jako efektivní techniku pro podporu zdravého spánku. Je vždy dobré vyzkoušet různé metody a najít tu nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby a preference.




Facebook