Cvičení

8 kusů brokátu

Osm kusů brokátu (Ba Duan Jin) – protože cviky slouží k upevnění zdraví, a to má pro nás velkou cenu, odpovídá tomu jméno cvičení – je odvozeno od vzácné a drahé látky – brokátu. Cviků je osm, název tedy označuje osm drahocenných cvičení.

Osm kusů brokátu je čchi-kung cvičení, které podporuje zdraví jednotlivých orgánů, posiluje imunitu, harmonizuje hormonální systém, a také aktivuje naši duševní sílu. Čistí a uvolňuje cestu energii v těle tak, aby energetické dráhy v těle byly průchodné, a a by se příjem a výdej energie v těle vy­rovnal.

OBSAH ČLÁNKU

Varianty

Můžete se setkat se stovkami variant tohoto cvičení. Pamatuji si, že jsme se jednou s Otou smáli, že kdykoli někoho slyšíme říkat: “Já cvičím ten původní originální Ba Duan Jin, naučil jsem se ho v té a té vesnice/chrámu v Číně”, může dotyčný věřit, že je to pravda jen do té doby, než přejede o pár kilometrů jinam, a tam pravděpodobně budou tvrdit opět totéž – že cvičí tu originální prastarou formu cvičení. 

Není důležité, kdo má pravdu.
Důležité je, abyste ze cvičení měli prospěch a cítili, že Vám pomáhá.

Nicméně protože 8 kusů brokátu je opravdu oblíbené cvičení a cvičí jej kdekdo, vyberte si lektora, který vypadá aspoň trochu důvěryhodně.

ukázka wudangské varianty 8 kusů brokátu

Účinek

Osm kusů brokátu je prastaré taoistické cvičení, které podporuje zdraví jednotlivých orgánů, vyživuje a vyvažuje energii těla, posiluje imunitu, harmonizuje hormonální systém, a tím aktivuje naše duševní vyladění a pohodu.

Podrobnější benefity jsou rozepsány u jednotlivých cviků.

Popis 8 kusů brokátu

1.cvik: “Podepření oblohy/Zvedání tchian-li a san-ťiao oběma rukama.“ – rozproudění a harmonizace energie v celém těle. Toto cvičení masíruje páteř, posiluje žaludek, trávicí soustavu a trojitý ohřívač, reguluje látkovou výměnu a především uvolňuje napětí hrudního koše, čímž upravuje funkci plic a srdce.

2.cvik: “Napínání luku“ – aktivace srdce, plic a meridiánů na pažích. Toto cvičení posiluje hlavní klouby organismu (kotníky, kolena, kyčelní klouby, ramena, lokty a zápěstí) a uvolňuje šíji. Posiluje břišní, mezižeberní a ramenní svaly. Likviduje přebytečný tuk z ramen a posiluje ruce. Reguluje tlak (vysoký klesá a nízký roste).

3.cvik: „Oddalování nebe a země /Při regulaci sleziny a žaludku je třeba zvedat jednu ruku.“ – regulace žaludku, sleziny, jater a žlučníku. Tento cvik prokrvuje trávicí soustavu, a tím zlepšuje látkovou výměnu. Posiluje a masíruje všechny orgány břišní dutiny. Pomáhá při zácpě a uvolňuje napětí ve velkých zádových svalech. Posiluje svaly podél páteře, které pracují při dýchání.

4.cvik: „Ohlédnutí vzad/Při pateru vyčerpání a sedmeru zranění je třeba dívat se dozadu.“ – masáž ledvin, rotace a protažení celé páteře. Jako ostatně všechna předchozí uvolňuje i toto cvičení ramenní klouby, zlepšuje průtok energie pažemi, a tím působí na všechn potíže kloubů paže. Napomáhá i lepšímu prokrvení rukou u těch, kteří je mají stále studené. Zvyšuje pohyblivost krční páteře, uvolňuje napětí v krku (a tím zpětně působí na psychické potíže, jako je nesmělost a deprese). Pomáhá odstranit blokádu krční páteře. Je prvním ze tří cviků (4. 5. 6.), které působí na míchu, a tím ovlivňuje vegetativní funkce organismu. Zlepšuje prokrvení mozku.

5.cvik: „Vrtěním hlavou a máváním ocasem lze odstranit vnitřní oheň.“ –Tento cvik povzbuzuje vitální síly organismu. Masíruje, prokrvuje a posiluje všechny orgány břišní dutiny. Likviduje napětí a bolesti ve spodní části zad a srovnává spodní část páteře. Posiluje bederní klouby, kolena a kotníky. Masíruje sluneční pletivo a uvolňuje jeho napětí, čímž uvolňuje i psychiku (jiný název tohoto cviku zní “Vylévání ohně z mysli”). Zahřívá tělo.

6.cvik: „Dosažením chodidel oběma rukama lze posílit ledviny a bedra“ – masáž ledvin a dutiny břišní, protažení páteře. Tento cvik je z celé sestavy Osmi kusů brokátu nejdůležitější. Uvolňuje všechny velké klouby našeho těla, stimuluje nervová zakončení, a tím působí i na vnitřní orgány. Uvolňuje napětí v zádech, ramenech a hrudníku, posiluje břišní svaly. Výborné cvičení na páteř a pro lidi s chronickými bolestmi ramen a zad. Posiluje a správně ustavuje bedra. Z vnitřních orgánů působí nejsilněji na ledviny a játra, čímž pomáhá čistit organismus. Pro lidi chronicky unavené a depresivní. Máme-li málo času, cvičíme z celé sestavy alespoň toto cvičení.

7.cvik: „Sevřenými pěstmi a hrozivýma očima lze rozmnožit čchi a sílu.“  – Nejintenzívnější cvičení z celé sestavy. Posiluje celý organismus po všech stránkách. Vytváří vitální energii čchi a dynamizuje celé tělo. Velmi dobré pro lidi ospalé a lenivé, pokud se vůbec ke cvičeni přinutí. Reguluje tělesnou váhu a krevní tlak. Činí pružnějšími mezižeberní svaly, uvolňuje hrudní koš, a tím usnadňuje dýchání a práci srdce.

8.cvik: „Sedmero zatřesení zády zbaví tělo sta nemocí.“Odstraňuje únavu. Vibracemi posiluje klouby celého těla a páteř, čímž zlepšuje prokrvení a tedy i činnost mozku. Odstraňuje mnohá napětí, a tím podle tradice čínské medicíny předchází četným chorobám.

Popis účinků jsme si vypůjčili z příručky Centru taois­tických umění Zlatý Kopec. Děkujeme.

Jak často cvičit? Kolikrát brokáty cvičit?

Pravidelnost je základ úspěchu.

Každý z osmi brokátů byste měli opakovat minimálně 5x, můžete opakování také klidně přidat.

Aniž byste si na sebe šili bič z nutnosti cvičit denně a pak se cítili špatně, protože to nejste schopni dodržet, dejte si cvičení do programu dne jako něco stejně samozřejmého jako čištění zubů nebo dopolední kafe (nebo cokoli bez čeho je den ne úplně myslitelný). Pokud je denní cvičení moc, stanovte si cvičení 3x týdně. Brokáty máte odcvičeny do 10 minut. Ještě si možná budete chtít čas strávený cvičením prodloužit 🙂 

Pokud byste chtěli začít opravdu nenáročně, vyberte si jeden cvik, který je Vám sympatický a cvičte několikrát pouze tento jeden cvik. Obvykle když už člověk jednou začne, cvičí se od nízké laťky déle snadněji. 

KDY cvičit? 8 kusů brokátu je velmi vhodný ranní čchi-kung. Když si ho zažijete a nebudete muset myslet na to, který cvik je další, budete moci do cvičení vplout s prázdnou myslí po spánku dřív, než se zaplní tikotem dne. Pokud jste ráno pospíchaví a nedaří se Vám vstát dříve, abyste cvičení stihli, použijte brokáty jako součást energetické a duševní hygieny po práci. Vydýchat se ze dne, učesat energii pro odpočívání – velmi vhodný čchi-kung.

Oblečení a prostředí

Snad pro Vás bude dobrou zprávou, že cvičit 8 kusů brokátu můžete v jakémkoli oděvu, který Vás neomezuje v pohybu. Měli byste se cítit příjemně. 

A místo na cvičení? Prostor na širší úkrok a rozpažení paží. Klidné místo potěší, ale nenechte se limitovat.

Někdo cvičí na procházce s psem, někde před koupelnou v paneláku. Dýchat čerstvý vzduch je jistě lepší, ale pokud byste volili mezi tím hledat pro cvičení ideální podmínky nebo necvičit, volte cestu, která Vám cvičení umožní. Někdy se člověk prostě jenom vymlouvá na podmínky…

Nenáročnost na prostor, podmínky a oděv jsou jednou z nesporných výhod tohoto cvičení. 

Dobrý pocit těší

Při cvičení dejte pozornost sami sobě, svému tělu, svým pocitům a svému dechu. Koordinujte pohyby a dech plynule, pomalu a beze spěchu.

Ukázka 8 kusů brokátu, cvičí Lenka Riva Ryšková. Video sloužilo jako nenáročná připomínací pomůcka k hodinám seniorů, takže je berte shovívavě 🙂 Jednotlivé cviky jsou provedeny povětšinou 2x, takže je to velmi minimalistická ukázková verze, sami cvičte opakování 5x a více.

Chcete se o brokátech dozvědět více?

mám zájem o více informací

o budoucích seminářích nebo dostupném výukovém videu

Facebook

© Trenérská škola 2021 

další články blogu

01

Automasáž – Václav Lukeš

Čchi-kungová automasáž pro zpevnění obranné energie weiqi automasáž . Čchi-kungová automasáž pro zpevnění obranné energie weiqi, podporu obranyschopnosti a zlepšení cirkulace energie prevence, obranná weiQi

02

Martin Rohel

Martin Rohel Er Lu Taiji Chen 9 forem a Er lu ukázka cvičení Martina Rohela Taiji Chen 9 forem a Er lu z roku 2017

03

Dej si nohu za hlavu II – rhizartróza

rhizartróza hypermlbilita autorka Julie Růžičková DEJ SI NOHU ZA HLAVU II A nebo radši ne… V první části „Dej si nohu za hlavu“ jsme mluvili

04

Chvála pohybu II

Chvála pohybu II Chvála AUTORKA JULIE RŮŽIČKOVÁ Kdo mi zase schoval ty brýle? Tady, přesně tady jsem si položila tu knihu!!! …No, to byl přeci,